Az okostelefonok kamerái

okostelefonok kamerái

Ami a filmes fotózást illeti, a 35 mm-es volt messze a legnépszerűbb opció, és az egyszerű célzást végző fényképezőgépektől a drága tükörreflexes fényképezőgépekig mindenre használták. Annyira elterjedt volt, hogy az objektívek gyújtótávolságát még mindig 35 mm-es ekvivalensben tüntetik fel. A digitális átállás meghozta a „full frame” DSLR-eket, ahol az érzékelők mérete megegyezett egy 35 mm-es állóképével. Mindazonáltal kisebb digitális fényképezőgépeket is hozott – elég kicsiket ahhoz, hogy zsebre tudd tenni.

Számukra az 1”-es szenzor a Szent Grál, és az olyan kamerák, mint a Sony RX100 sorozat, a népszerű példa. Ezek kimentek a divatból, mivel az okostelefonok kamerái jelentősen javultak a képességeikben, de hatással voltak az okostelefonokra.

A Sony Xperia Pro-I az 1”-es szenzort RX100 unokatestvéreitől kölcsönözte, igaz, nincs meg benne az optika a teljes kihasználáshoz (ez egy 20 MP-es szenzor, a Pro-I ebből csak 12 MP-t használ). Meg kell jegyeznünk, hogy az úgynevezett 1”-os érzékelők valójában nem 1 hüvelykes méretűek, inkább 2/3”-osak. A 35 mm-es dologhoz hasonlóan ez is egy újabb maradvány a régi kameráktól.

Mindenesetre a Pro-I képérzékelő lenyűgözően nagy, 2,4 µm-es képpontokkal rendelkezik – a 200 MP ISOCELL HP3, amelyről a múlt héten beszéltünk, csak 2,24 µm-es pixeleket ér el 16 az 1-ben binning mellett. Természetesen ezt a két érzékelőt két különböző kamerához tervezték, két különböző felhasználási esettel.

Valószínűleg Ön is tudja, hogy nem a Pro-I az első 1”-es érzékelővel rendelkező okostelefon, és biztosan nem is az utolsó – 2023-ban ígérkezik az az év, amikor az ilyen típusú érzékelők szabványossá válnak a zászlóshajóknál.

Néhányan emlékezhetnek a Panasonic Lumix Smart Camera CM1 -re . A ház stílusa nem hagy kétséget afelől, hogy ez egy kamerás telefon, és lenyűgöző márkanévvel ellátott hardvert tartalmaz: egy 20 MP-es 1”-es érzékelőt egy f/2.8 Leica objektív mögött és egy „Venus motort”, amely 1080p-s videókat tud rögzíteni 30 képkocka/mp sebességgel (és 4K 15 képkocka/mp sebességgel).

Panasonic Lumix Smart Camera CM1

A Panasonic Lumix Smart Camera CM1 az 1″-es érzékelővel rendelkező okostelefon korai példája

Ez egy vaskos telefon volt, 21 mm vastag és 204 g tömegű (jó most, sok 2014-ben). A CM1 Android 4.4-et futtatott, és a testre szabott kameraalkalmazás teljes kézi vezérlést kínált.

Lumix CM1: Leica objektív • Venus videomotor • Fizikai tárcsa a vezérléshez

Az egyik nagyon klassz tulajdonság az volt, hogy az objektív körüli ezüstgyűrű valójában egy tárcsa volt, amellyel a fényképezőgép beállításait lehet módosítani. A Lumix CM1 óriási 1000 dollárba került, ami akkoriban drágának számított, de nem volt rossz egy ilyen speciális készlethez képest.

Menjünk még vissza az időben. Sokat beszéltünk a Nokia 808 PureView -ról , egy olyan fejlett telefonról, hogy úgy érezte, a jövőből származik . Amikor 2012-ben megjelent, egyetlen másik telefon sem tudta igazán megkérdőjelezni őt és az abszolút masszív, 1/1,2 hüvelykes érzékelőt. A Toshiba HES9 eltörpült a kortárs telefonok szenzorai mellett – itt van a pici, 1/3,2”-es Sony IMX145 (8MP) mellett, amelyet ugyanebben az évben a Galaxy S III-ban használtak.

 A Nokia 808 PureView hatalmas, 1/1,2 hüvelykes érzékelője (Toshiba HES9)

A PureView érzékelő még a modern szabványok szerint is meglehetősen nagy pixelekkel rendelkezik, 1,4 µm, és ezek közül is sok – 41 MP. megbeszéltük Ahogyan azt a múlt héten , az első okostelefon, amely legyőzte a felbontási játékot, csak 2018-ban jelent meg.

És pontosan a nagy felbontás tette olyan futurisztikussá a Nokia 808-at – az alkalmazott szupermintavételezési technológia alapértelmezés szerint 8 MP-es fényképeket eredményezett, és lenyűgöző képpontonkénti minőséget produkált, és lehetővé tette a veszteségmentes digitális zoomot. A modern okostelefonok nagyon hasonló megközelítést alkalmaznak, bár néhány lényeges különbséggel.

Egyébként, ha kíváncsi arra, hogy a Nokia 808 PureView hogyan viszonyul egy modern okostelefonhoz, tavaly próbára tettük .

Összehasonlítottuk a Xiaomi Mi 11 Ultra -val, kora legnagyobb kameraérzékelőjével rendelkező telefonnal – a Samsung ISOCELL GN2 nagyobb volt, mint a 808-as 1/1,12 hüvelykes optikai formátumú érzékelője (50 MP, ami 1,4 µm-es képpontot jelent).

nearly cam

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük