Apple 20% áremelés

app store

Apple 20% áremelés az appokon

Az Apple bejelentette, hogy 2022. október 5-től az App Store árai 20%-kal emelkednek az Európa Uniós országokban. Az alkalmazások és a digitális tartalom digitális áruházból történő letöltésének, valamint az alkalmazáson belüli vásárlásoknak minden költsége felfelé módosul, az előfizetések és az ismétlődő fizetések árai egyelőre nem változnak. A bejelentést a fejlesztői blogjukon tette közzé.

A döntés sajátos módon az eurót gyengítő úgynevezett szuperdollár nyomán született, ahogy a közelmúltban az érintő emelkedések esetében iPhone 14 új generációját.  Más, az eurót fizetőeszközként bevezető országokon kívül az Apple Store áremelései Chile, Egyiptom, Japán, Pakisztán, Lengyelország, Dél-Korea, Svédország és Vietnám is érintettek. Az App minimális ára 99 centről 1,19 euróra emelkedik.

Az Apple által kiadott új ártáblázatot lapozva látható, hogy vannak még alternatív szintek, de ezek az Európán kívüli fejlődő országokat érintik. Maradnak az ingyenes alkalmazások , amelyek közül sok az alkalmazáson belüli vásárlásoknak köszönhetően bevételt garantál.

Amint az látható, hazánk szerencsére hiányzik a listáról, talán azért, mert a gyengélkedő forint miatt az Apple nemrég brutálisan megemelte az iPhone-ok magyarországi árát, még a 2 évvel korábbi iPhone 12-t is drágábbá téve, mint amennyibe addig az iPhone 13 került. Ennek ellenére nem árt nyitva tartani a szemünket, hiszen semmi sem garantálja, hogy később sem lesz áremelés a hazai App Store-ban.

Az európai közös valutát használó országokban (Montenegró kivételével) az Apple 0,99 cent helyett 1,19 euróra emeli az appok alapárát, ami 20%-os drágulásnak felel meg. Az Apple mentségére szóljon, hogy az almás cég nemcsak a dollár erősödésére szokott reagálni, tavaly augusztusban ugyanis 1,09-ről 0,99 euróra csökkentette az appok alapárát, amikor az amerikai valuta gyengült az európaihoz képest.

A jelenlegi árazás szerint egyébként Magyarországon 99 forintról indulnak az App Store alkalmazásai, majd a 199, a 399 és 799 forintos lépcsőfok következik, egészen az olyan több ezer forintos tételekig, mint például a 6.500 forintos Alien: Isolation.  

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük